Äppelkakan när den är färdig

Farmors prisbelönta äppelkaka

Den här äppelkakan vann första pris i
Dagens Nyheters tävling år 1984.

Det här behöver du:

4 deciliter vetemjöl
1,5 deciliter socker
2 teskedar bakpulver
1 tesked vaniljsocker
100 gram smör som är mjukt och rumsvarmt
1 ägg
5 stora äpplen
2 matskedar kanel
2 matskedar socker

Så här gör du:

Skala och riv äpplena på den grova sidan av rivjärnet.
Lägg de rivna äpplena i en skål.
Blanda ner kanel och socker.

Blanda övriga ingredienser till en smulig deg.
Smöj en ugnsfast kakform med smör och
tryck ut hälften av degen i botten på formen.

Lägg de rivna äpplena på degen och
strö resten av degsmulorna över äpplena.

Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda kakan i ugnen i cirka 30 minuter.
Ta ut äppelkakan och låt den svalna
innan du smakar på den.

Text och foto: Toni Alajärvi