Laxröra på Malaxlimpa

Laxröra på Malaxlimpa

 

Malaxlimpa är ett slags rågbröd
som kommer från Finland.

Malaxlimpa (skivad)
250 gram färsk laxfilé
1 rödlök
1 äpple
1 kruka dill
1 kruka persilja
cirka 1,5 deciliter turkisk yoghurt
0,5 deciliter majonnäs
0,5 deciliter skånsk senap
lite salt och svartpeppar

Så här gör du:
Dagen innan kokar du laxen i saltat vatten i 10 minuter.
Häll av vattnet och ställ laxen i kylskåpet.
Nästa dag tar du fram den kalla och kokta laxen
och lägger den i en bunke.

Skala och hacka rödlöken.
Skala och riv äpplet.
Hacka dillen och persiljan.
Lägg sedan det i bunken.

Lägg de övriga ingredienserna i bunken.
Kör med elvisp tills röran blir krämig och slät.

Använd röran som pålägg på brödet.
Du kan använda ett annat rågbröd
om Malaxlimpa inte finns i din matbutik.

Text: Toni Alajärvi
Bild: Robin Johansson